Valokuitukaapeli tuodaan tilaajan kiinteistölle odottamaan LPOnetin asentajan käyntiä. Asentaja vetää kaapelin talon sisään kuitupäätelaitteeseen ja kytkee palvelut käyttöön.

LPOnet har startat fiberprojekt i Askola – intresset avgör byggandet av fibernätet

Det östnyländska telekommunikationsbolaget LPOnet har sedan år 2008 byggt optiskt fibernät och erbjudit fibernätets tjänster i Östra Nyland. LPOnet är marknadsledare i fiberanslutningar i Östra Nyland. I dag täcker fibernätet en stor del av områdena i Lovisa, Borgå, Lappträsk och Mörskom.

”Fibernätet har utvidgats enligt efterfrågan de senaste åren närmast i Borgå, och nu vill vi erbjuda hemhushållen och företagen i Askola möjligheten att ansluta sig till vårt fibernät”, berättar LPOnets verkställande direktör Ilari Anttila. ”Vi har även fått förfrågningar och önskemål av invånare i Askola gällande fiber, vilket också inverkade på beslutet att starta projektet”, fortsätter Anttila.

 

Fiberprojektet i Askola har fått ett ivrigt mottagande

 

I LPOnets fiberprojekt avgör intresset byggandet av fibernätet – när ca hälften av fastigheterna på området beställer fiber, börjar vi bygga nätet. Till ett egnahemshus, som kopplats till fibernätet, får man förutom ett snabbt internet även kabel-tv. Fiberförbindelse kan även beställas till husbolag och företagsfastigheter.

”Genast då vi publicerade projektet, började förfrågningar strömma in från Askola i glädjande takt”, avslöjar LPOnets säljdirektör Mats Åminne. ”Det känns bra att fortsätta härifrån. Vi är ivriga och har förtroende för att projektet lyckas”, konstaterar Åminne. Fiberprojektet i Askola täcker till en början områdena i kyrkobyn och Monninkylä.

Karta över fiberprojektområdet samt mer info om projekten finns här

 

Distansjobbandet har ökat efterfrågan på fiberförbindelser

 

Behovet av optisk fiber har tydligt kommit fram i och med det ökade distansarbetet och -studierna. ”Människor vill ha en förbindelse, som fungerar problemfritt även då föräldrarna sitter på videokonferenser och barnen samtidigt tittar på Netflix”, konstaterar Mats Åminne. ”I hem och företag, som använder mobilt bredband har man ofta problem just i videomöten, då en hackande och grynig bild tvingar stänga av videon. Över en optisk fiberanslutning är användningen av video inget problem”.