Telefonkiosk på Emsalö – första i Finlands glesbygd
Emsalö i Borgå skärgård hör till de platser vid Finlands kust där många Borgå- och Helsingforsbor sedan 1900-talets början hyrt sommarvisten eller köpt tomter och byggt egna fritidsbostäder. Detta gäller inte minst byn Varlax i den södra änden av ön. Här placerades också för 60 år sedan en telefonkiosk som var den första glesbygdskiosken i hela Finland.
När Emsalö 1951 fick färjförbindelse med fastlandet tog byggandet av sommarstugor ytterligare fart, och de fritidsbosatta familjerna kunde börja räknas i hundratal. Samtidigt blev det standard att de som höll sig med sommar- eller fritidsbostäder också hade telefon hemma i stadslägenheten. Det gjorde att behovet att ringa från landet till stan blev allt större.
Detta i sin tur satte press på de fast bosatta som hade telefon att dagligen ställa sina apparater till förfogande åt ett stort antal personer. Ännu på 40- och 50-talen skulle man beställa sitt samtal via den lokala centralen, varpå man fick vänta – kanske i timmar – på att samtalet kunde kopplas.
När telefontrafiken automatiserades i slutet av 50-talet och den lokala telefoncentralen indrogs försvann också väntetiderna för samtalen. Men alltjämt var det en stor och växande skara telefonköande vid de fast bosattas hus. Det inverkade på dessas möjligheter att uträtta sina vanliga sysslor, eftersom någon skulle vara inne och ta emot de telefonerande. Inte heller fanns det i alla hushåll någon farmor eller mormor som kunde sköta den detaljen.
En som uppmärksammade missförhållandena var förre stadsingenjören i Borgå Georg Christiernin. Han var som pensionär sommarbosatt i Varlax och kunde i många år följa med vilket besvär de telefonerande förorsakade. Han var en handlingens man och tog kontakt med Post- och telegrafstyrelsen. En dag åkte han in till Helsingfors för ett samtal med generaldirektören. Han förklarade problemet på sitt vältaliga sätt, och fick till svar att tanken på en telefonkiosk var omöjlig att förverkliga.
– Av vilken orsak är den omöjlig? frågade han.
– Av den orsaken att någon telefonkiosk aldrig har placerats utanför en stad eller tätort i Finland!
Christiernin var inte den som lät sig nöja med ett sådant svar. Han förklarade problemet ytterligare och argumenterade så effektivt att generaldirektören till slut var tvungen att ge vika.
Följden blev att ett par man från televerket i Borgå en vacker dag uppenbarade sig i Varlax för att gjuta fundamentet till en kiosk på en flat bergknalle invid en sidoväg, några hundra meter från landsvägen. På denna betonggrund uppfördes inom kort en fullvärdig telefonkiosk, som i många år betjänade inte bara de närboende, utan den telefonlösa befolkningen i Emsalös alla fyra byar.
Kiosken stod på sin lite avsides belägna plats i ett antal år, men flyttades efter ett tag till en plats intill landsvägen vid Varlax gamla ångbåtsbrygga. Där tjänstgjorde den tills telefonlinjerna i olika etapper utökades, vilket gjorde det möjligt för allt fler att skaffa sig egna telefoner.
På detta sätt kom telefonkiosken på södra Emsalö att under en tid vara den enda på hela Finlands landsbygd. Enligt uppgift tog det några år förrän den följande kiosken utanför en tätort kom till, vilket torde ha skett någonstans i norra Finland.
Med det nya millenniet blev sedan mobiltelefonerna var mans egendom. För yngre personer är såna här historier som handlar om fast telefoni och telefonkiosker kuriosa som man knappast förstår, kanske rent av har svårt att tro på.
Bertel Rosenström, Emsalö Varlax