LPOnet-logo

Lankapuhelimen aikakausi

Lankapuhelin_lponet

Lankapuhelin

LPOnetin historia sai alkunsa lankapuhelimesta. Katso miten tekniikka on kehittynyt ja asiat ovat muuttuneet vuosien saatossa.

lankapuhelin
Lankapuhelimen isäksi tituleerattu Alexander Graham Bell sai patentin lankapuhelimen keksimisestä 1876.
lankapuhelin-5
Kuvassa Loviisan Puhelinosuuskunnan keskus 1930-luvulla ja osuuskunnan ensimmäinen teknikko J. E. Lund.

Vuonna 1888 Loviisaan perustettiin Loviisan Puhelin ja Sähkö Oy. Paikalliset asukkaat ja yritykset olivat kuitenkin tyytymättömiä osakeyhtiön korkeisiin hintoihin ja paikkakuntalaiset perustivat oman osuuskuntamuotoisen yhtiön, Loviisan Puhelinosuuskunta vuonna 1931 – tästä alkaa LPOnetin historia. Yhtiön lankapuhelinpalvelu kehittyi lähes 100 vuoden ajan, kunnes matkapuhelimet syrjäyttivät kupariverkon lankapuhelimen. LPOnetin viimeiset lankapuhelinpalvelut lopetettiin 2017.

Jotta lankapuhelinta sai käyttää, piti liittyä osuuskunnan jäseneksi ostamalla osuus.

Jäsenet ovat edelleen LPOnetin olemassaolon perusta, ja jäsenmäärä onkin jatkanut kasvuaan valokuituliittymien myötä.

Lankapuhelimen-aikakausi_lponet

Ennen kuin puhelinkeskukset automatisoitiin, oli kylissä käsivälitteiset puhelinkeskukset. ”Sentraali-Santrat” olivat sen ajan Google, sillä usein kyläläiset soittivat keskukseen, kun halusivat kuulla mitä on tapahtunut. Videolla Lilja Sjöberg muistelee hauskoja tapahtumia, kun hänen äitinsä Sylvia Othman hoiti Loviisan Hommansbyn keskusta. Video on kuvattu kesällä 2021.

lankapuhelin3

Sylvia Mariana Othman (Lilja Sjöbergin äiti) hoiti Loviisan Hommansbyn keskusta 1940-luvun alusta vuoteen 1953, jolloin keskus automatisoitiin.

lankapuhelin4
Lankapuhelimen-aikakausi_lponet

Puhelinkioskit pelastivat monesta tilanteesta! Tarvitsit sitten taksia, sateensuojaa tai soittaa salaisia puheluita ?. Ja sen ajan Google Maps – puhelinluettelon kartat – auttoivat suunnistamaan, jos vain kävi tuuri ja karttasivut vielä olivat tallella.

lankapuhelin5
lankapuhelin6

Oliko kotisi eteisessä seinäpuhelin vai saitko lörpötellä pöytäpuhelimella rennosti nojatuolissa? Miten puhelimeen kuului vastata oikeaoppisesti? Kilpailtiinko kotonasi kuka ehtii vastata ensin? Muistatko ensimmäisen näppäinpuhelimesi? Vieläkö muistat ensimmäisen lankapuhelinnumerosi?

Puhelinasentajalla ei saanut olla korkean paikan kammoa. Varustukset eivät ihan täyttäneet nykypäivän turvastandardeja, mutta oli käytössä sentään tolppakengät ja turvaliina ?. Tolpassa työskentelee vuonna 1975 Pentti Lamminen, joka myöhemmin eteni LPOnetin tekniseksi johtajaksi.

lankapuhelin9
lankapuhelin8
lankapuhelin10

Onko Neiti Lahtinen vielä neiti vai jo rouva? Asuuko Blomqvist vielä Puutarhakadulla? Vuoden odotetuin painos – puhelinluettelo – oli korvaamaton tietolähde. Sieltä löytyi lähes joka ikinen puhelinnumero. Paperiluettelo piti pintansa pitkään, viimeinen puhelinluettelo Uudenmaan alueella ilmestyi 2015.

”Laita faksi” oli yleinen tokaisu 80- ja 90-luvuilla. Muistatko miten mullistava keksintö faksi oli? Lankapuhelinliittymään kytketyllä faksilla pystyi lähettämään tärkeitä asiakirjoja vaikka toiselle puolelle maailmaa. Mihin sinä käytit faksia? Pelastiko faksi sinut joskus pinteestä?

Fax_lponet

LPOnet – varsin vikkelä 90-vuotias

LPOnet-logo-90_FI_nega