Kaapeli-tv:n aikakausi

Kaapeli-tv

 

LPOnetin kaapeli-tv sai alkunsa 1980-luvun lopulla. Katso miten tekniikka on kehittynyt ja asiat ovat muuttuneet vuosien saatossa.

Alussa tv-signaalia lähetettiin pelkästään antenniverkossa. Ensimmäinen suomalainen televisiolähetys ajettiin ulos vuonna 1955 teekkareiden TesTV:n kautta. Yleisradio aloitti koelähetykset 1957 ja ensimmäinen väri-tv-lähteys nähtiin 1969. Loviisassa antenniverkolle tuli vaihtoehto 1987, kun kaapeli-tv-toiminta käynnistyi Loviisan Puhelinosuuskunnan (nyk. LPOnet) kaapeliverkossa. Nykyään kaapeli-tv näkyy koko LPOnetin toimialueella valokuituverkossa.

 

Kuvassa satellittiantennia asennetaan Loviisan Puhelinosuuskunnan päärakennuksen katolle Linnunradalla vuonna 1987. Asennus hoidettiin oman henkilöstön lihasvoimalla ja taidolla. Näin saatiin taivaskanavat syötettyä kaapeli-tv-verkkoon.

Muistatko, kun kotiin tuli kaapeli-tv ja televisiosta alkoi näkyä muutakin kuin pari peruskanavaa? Enää ei tarvinnut odottaa Levyraatia nähdäkseen musiikkivideota – olihan kotona nyt Music Television. Ja urheiluhullut saivat tapittaa Eurosportia aamusta iltaan. Kokoonnuitteko aina porukalla jonkun kaverin luo, jolla oli kaapeli-tv josta näkyi MM-lätkää tai Formuloita? Mikä oli sinun suosikkikanavasi?

Loviisalainen Harri Hellstrand tuotti paikallista sisältöä LPOnetin kaapeli-tv-verkkoon 1980-luvun lopulta 1990-luvulle. Valtuuston kokoukset ja jalkapallo-ottelut kuuluivat vakio-ohjelmistoon. Videolla nähdään otteita vanhoista paikallis-tv-lähetyksistä mm. Loviisan Kotimessuilta 1990.

lankapuhelinLUE LISÄÄ

Lankapuhelimen

aikakausi

LUE LISÄÄ

Matkapuhelimen

aikakausi

LUE LISÄÄ

Kaapeli-tv:n

aikakausi

LUE LISÄÄ

Internetin

aikakausi

LPOnet – varsin vikkelä 90-vuotias

HISTORIASIVUN ETUSIVULLE