Internetin aikakausi

Internet

 

LPOnet on aina ollut mukana nettiyhteyksien kehityksen eturintamassa. Katso miten tekniikka on kehittynyt ja asiat ovat muuttuneet vuosien saatossa.

Internetin juuret ulottuvat vuoteen 1969, jolloin Yhdysvaltojen sotilaallinen Arpanet-tietoverkko perustettiin. 1970-luvulla Yhdysvaltojen yliopistot liitettiin verkkoon ja verkosta alettiin käyttää Internet-nimitystä. Ensimmäinen Internet-yhteys saapui Suomeen vuonna 1988, kun suomalaisten korkeakoulujen tietoverkko Funet liitettiin Internet-verkkoon. Vuonna 1993 koteihin alettiin myydä internet-yhteyksiä lankapuhelinverkossa.

 

Ensimmäiset www-sivut olivat pelkistettyjä, sisältäen lähinnä vain tekstiä. Kuvassa Amazonin kirjoja markkinoiva sivu vuonna 1997.

Internet koki mullistuksen huippunopean valokuidun myötä. Vuonna 2007 LPOnet alkoi systemaattisesti rakentaa valokuituverkkoa korvaamaan hitaampaa lankapuhelinverkkoa. Vuonna 2019 LPOnetin viimeiset kupariverkossa toimineet ADSL-liittymät suljettiin.

Oliko sinunkin kotona Commodore 64? Pelasitko pasianssia vai SuperMariota? Miten näppärää olikaan voida lähettää viestejä nopeasti sähköpostitse. Vaikka varmuuskopioissa lerppuja tai korppuja tarvittiin useita, ja ensimmäiset kannettavat olivat vähän kömpelöitä, ei se menoa haitannut.

Nettiin pääsi aluksi puhelinlinjaa pitkin modeemilla – heavy-userit käyttivät kahta lankapuhelinkaistaa, jolloin saatiin tuplanopeus 128 kbps. Nettisivujen aukeamista odotellessa ehti keittää vaikka kupposen kahvia ?. Muistatko miltä modeemi kuulosti?

Valokuitutekniikka on nopeudeltaan ylivertainen – se on paras mahdollinen yhteys nyt ja vielä useiden vuosikymmenien ajan tulevaisuudessa. Huippunopeaan kuituverkkoon liitetyissä kodeissa pätkivät videopuhelut ja hitaasti latautuvat tiedostot ovat muisto vain. Netissä toimivien laitteiden määrä lisääntyy jatkuvasti – oletko laskenut kuinka monta laitetta kotonasi on yhteydessä nettiin – WiFi:llä tai kiinteästi? Miltä mahtaa tulevaisuuden koti näyttää?

Pentti Lamminen, LPOnetin tekninen johtaja (eläk.) kertoo miten valokuituverkko sai alkunsa Loviisassa. LPOnetin myyntijohtaja Mats Åminne avaa valokuidun merkitystä itä-uusimaalaisille kuluttajille ja yrityksille tänä päivänä ja tulevaisuudessa.

Marko Nukarinen on tyytyväinen, että LPOnetin valokuitu rakennettiin Porvoon Velkalaan. Nyt yhteys toimii kotona ongelmitta myös silloin, kun koko perhe käyttää nettiä yhtä aikaa työskentelyyn tai opiskeluun.

lankapuhelinLUE LISÄÄ

Lankapuhelimen

aikakausi

LUE LISÄÄ

Matkapuhelimen

aikakausi

LUE LISÄÄ

Kaapeli-tv:n

aikakausi

LUE LISÄÄ

Internetin

aikakausi

LPOnet – varsin vikkelä 90-vuotias

HISTORIASIVUN ETUSIVULLE